Bilbesiktning till bästa pris

Jämför besiktningsstationer och boka online.

Vad är en bilbesiktning?

Fordonsbesiktning görs för att säkerställa att ett fordon är i det skick som krävs ur miljö- och trafiksäkerhetssynpunkt. När du besiktar bilen (eller lätt lastbil upp till 3500 kg) får du ett besiktningsprotokoll som visar om bilen har några fel eller brister. Om du får en anmärkning behöver du åtgärda felet innan du tar bilen på efterkontroll. Bilverkstäder brukar uttrycka detta arbete som att ”släcka 2:or” från besiktningen.

När är det dags för bilprovning?

2018 trädde nya regler kring besiktningstider i kraft. Personbilar ska sedan dess besiktas första gången senast 36 månader efter den först togs ut i trafik. En andra besiktning ska ske senast 24 månader efter den första bilprovningen och därefter gäller senast 14 månader efter den senaste kontrollen. Om bilen inte besiktas i tid erläggs den automatiskt med körförbud.

Vad kostar det att besikta bilen?

Priset varierar och kan bero på bilmodell eller vilken tid du bokar. Behöver du en tid snabbt kan priset vara högre men med lite framförhållning blir priset ofta lägre. Du betalar alltid ett fast pris och det ligger vanligtvis mellan 400 och 600 kronor. Du är själv ansvarig för att bilen besiktas i tid. Här kan du jämföra bilverkstäder och få fast pris på bilservice.

Se besiktningsdatum för din bil

Besiktningsaktörer i Sverige

Fram till 2010 fanns endast en aktör för fordonskontroll i Sverige och det var AB Svensk Bilprovning. Den 1 juli 2010 avreglerades besiktningsmarknaden för att konkurrensutsätta besiktningstjänsterna. Det var starten till dagens besiktningsbransch. Vid den tiden hade Svensk Bilprovning 200 stationer fördelat över landet. Efter en trög början till en ny besiktningsbransch såldes 75 stationer till Opus Group 2012 och året därpå tog Besikta bilprovning över driften av 56 stationer.

Idag finns det fem besiktningsföretag i Sverige. Dessa är Besikta Bilprovning, Carspect, Dekra, Opus Bilprovning och Svensk Bilprovning. Förutom kedjorna finns några få lokala företag som har kvalitetssäkrats för att utföra kontrollbesiktning. Innan monopolet löstes upp fanns cirka 200 bilprovningsstationer. Idag finns cirka 400 och det ser ut som att fler av ovan nämnda aktörer kontinuerligt expanderar till nya orter. Tjänsteutbudet från dessa besiktningsföretag förnyas i takt med att dagens fordon utvecklas och bilägarens behov växer och förändras. Grundarbetet som utförs på din bil i en kontrollbesiktning ser likadant ut hos samtliga aktörer.

Ovan finner du information om vilka regler som gäller besiktning för din personbil eller lätta lastbil. När det kommer till MC, släpvagn, husbil eller husvagn ska dessa fordon besiktas första gången 48 månader efter att de tas i trafik och därefter var 24:e månad efter senast godkänd kontrollbesiktning. Tunga fordon, som lastbilar, bussar och tunga släp med en vikt om mer än 3500 kg ska besiktas första gången efter 12 månader och sedan var 12:e månad. Olika bilprovningsstationer levererar olika tjänster. Kolla därför hos de olika besiktningsaktörerna vad de stationerna närmast dig tar emot för fordon. Passa på att jämföra stationerna med varandra!

Boka bilprovning till bästa pris genom att jämföra de olika aktörernas erbjudanden för just din bil.

Besikta Bilprovning finns med ca. 165 stationer på ca. 140 orter fokuserat på södra Sverige. Utgångspunkten i Besiktas arbete är att ge dig som bilägare en säkrare besiktning. För dig med personbil ingår dessutom utökad elektronikkontroll.

Opus Bilprovning har cirka 90 stationer spridda över hela landet. Företaget garanterar lätta fordon en tid för besiktning inom 24 timmar och erbjuder alltid drive-in för personbilar. I Sverige klimatkompenserar företaget för hela sin verksamhet.

Dekra har idag cirka 65 stationer i Sverige, framförallt i södra och mellersta delarna av landet. Företaget startades 1925 i Tyskland och finns i ett femtiotal länder över hela världen. Varje år utförs fler än 26 miljoner besiktningar.

Bilprovningen har närmare 100 besiktningsstationer med rikstäckande närvaro. Företaget bildades 1963 och drygt ett år senare blev periodisk besiktning obligatorisk för alla registrerade motorfordon. Idag ägs Svensk Bilprovning till 100% av staten.

Carspect har cirka 85 stationer spridda över landet och öppnar fortlöpande nya stationer på nya orter i Sverige. Idag täcker stationerna in storstadsregionerna och är spridda runt Uppsala och över de södra delarna av Sverige.

Bilbesiktning innefattar följande kontrollområden
  • Bärande konstruktion
  • Hjulsystem
  • Motor och drivlina
  • Belysning och kommunikation
  • Kaross
  • Bromssystem
  • Miljökontroll

Undvik de 10 vanligaste felen vid besiktning

Hela 24% av alla bilar som besiktades 2018 underkändes med krav på efterkontroll. Många fel som är enkla att kontrollera redan innan besiktningen. Se till att din bil inte underkänns vid nästa besiktning!

Våra partners

Anmäl dig till nyhetsbrevet och få information och erbjudanden från Lasingoo.